Хід конем, або Навіщо Валерій Чинуш розвалив чернівецьку «Самопоміч»

Останніми тижнями найбільш гучними подіями регіонального виміру стали почергові заяви про самовідвід ідейних членів партії «Самопоміч» у Чернівцях. Всі вони супроводжувалися аргументаціями, що напередодні виборів у списках опинилися неочікувані люди, які аж ніяк не асоціюються з ідеалами партії «Самопомочі», ми б додали – взагалі з поняттям політика.

Отже, спробуємо розібратися…

Очевидною стала не остання роль у цій партії добре відомого у місті депутата та бізнесмена В. Чинуша, адже саме до нього апелювали ті, хто вийшли з партії, звинувачуючи  його у спробах отримати повний контроль над партією – себто купити її. Постало питання – навіщо це так необхідно В. Чинушу? Адже, з досвіду політичної діяльності, депутат не міг не здогадуватися, що інакше як скандалом такі дії не закінчяться. Більш того, сам депутат активно підтримує програму Блоку П. Порошенка, і як повідомляє сайт ВРУ, на громадських засадах В. Чинуш числиться помічником народного депутата від Блоку П. Порошенка — Віктора Короля. Швидше за все, якщо теперішній депутат В. Чинуш балотуватиметься на чергові місцеві вибори у жовтні цього року, то, мабуть, від добре знаного йому пропрезидентського блоку, який поки має не останній рейтинг в області.

Водночас, рейтинг «Самопомочі» стрімко набирав обертів… І не виключалася ідея того, що запропоновані цією командою кандидати до місцевих рад та можливий висуванець в мери міг, чи могла (достойних жінок-кандидаток у «Самопомочі» було достатньо), скласти серйозну конкуренцію і загрозу: як представникам Блоку П. Порошенка «Солідарність» на місцевих виборах, так і, власне, можливій жінці-кандидатці Н. Якимчук, яку негласно, але точно підтримує В. Чинуш. Тим паче, що його давній соратник – депутат В. Максимюк спільно з пані Н. Якимчук проводять благодійні акції на території його приватного кафе.

З огляду на такі загрозливі рейтинги «Самопомочі» в Чернівцях, В. Чинуш зіграв шахову партію конем, а лише ця фігура в шахах може перестрибувати інші фігури на полі, і перекинув своїх «кандидатів-руйнівників» до верхів списку «Самопомочі», що й зруйнувало її рейтингову стійкість на порозі місцевих виборів.

Дозволимо собі припустити, що саме ідея розвалу «Самопомочі» у Чернівцях стояла на меті В. Чинуша та його соратників, адже ним були введені особи, які виключно як асоціацією з його постаттю більше нічим в політичній площині не вирізняються. Пропонуємо самим порівняти біографії тих, хто покинули партію — Ю. Халавка (кандидат хімічних наук), В. Гошовський (проектний менеджер, випускник школи мерів Києво-Могилянської Академії), Н. Гусак (ініціативний лідер заснування об’єднання «Самопоміч» у Чернівцях), О. Лелюк (магістр географії, магістр державного управління, випускниця школи мерів КМА, голова ГО «Палітра Буковини»), В. Середюк (кандидат економічних наук, випускник школи мерів КМУ), та тих, хто неочікувано там опинився — І. Гешко, Г. Мазурашу, О. Олевич і звичайно ж зять — В. Чинуша – А. Брязкало, далі – теперішні студенти: О. Гусар, О. Левкун, Д. Тимофєєв, Є. Косов, та «бізнесові» друзі В. Чинуша і, навіть, їх діти – от як Е. Оманчуківська.



Очевидно, що такі містечкові ігри були допущені за мовчазної неучасті національного приводу партії «Самопоміч», адже як нам відомо, внутрішньопартійна суперечка між «ідейними» та «приведеними» членами партії «Самопоміч» у Чернівцях ведеться ще від середини літа і, що прикметно, — централь «Самопомочі» вирішила у це протистояння не втручатися. І тут може бути два пояснення: або національний привід партії «Самопоміч» не контролює ситуацію в регіональних осередках через відсутність механізму контролю, і тим самим проявляє певну слабкість у політиці регіонів, або ж їм просто не важливий рейтинг Чернівецького осередку та його перемога на місцевих виборах.

Ну і на останок, заява прес-служби чернівецької «Самопомочі» про те, що в них немає проблем, надихнула нас на аналіз ситуації, адже вже стало очевидно, що антикризовий менеджмент у чернівецькому проводі партії відверто відсутній, та чи взагалі й менеджмент там залишився.

Маємо надію, що проведений перегляд кіно під відкритим небом, який днями організували під спонсорством чернівецької «Самопомочі», допоможе цій політсилі врятувати рейтинг напередодні місцевих виборів.

 

Не претендуємо на абсолютизм свого аналізу, але співпадінь, погодьтесь, чимало…

 

Вільний оглядач Богдан Куколя

4 коментарі

Сергій Воронцов
Трудно не лайкнуть деревенского блоггера))(так мені здалося, хоча може не вгадав?), який розбушевався. Хоча суть претензій незрозуміла. Виграє той, хто адекватніше, а не обовязково інтелектуальніше. Люди зайнялися груповщиною. У центрального менджементу Самопомочі, судячи з усього, сильно свій погляд на те, яким чином вони мають бути представлені., для того щоб бути впливовими. Науковці не кращий матеріал для цього, повірте, далеко не кращий.
Останній раз відредаговано
Михайло Шморгун
Многоходовчка.Тіпа написав Мішка, а насправді хтось непонятний…
Богдан Куколя
Сергій Воронцов вирішив вам приписати авторство, я токої мети не переслідував…
Богдан Куколя
Щодо авторства не вгадали, хоча й не в цьому суть. Керуючись вашою логікою, то менеджмент сильної Самопомочі віддава перевагу не надто авторитетним представникам та студентам перед науковцями? Тоді позиція менеджменту дивує ще більше…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте